header logo

title wear

Ne féljen a műszálas anyagoktól! A jó minőségű, modern műszálas anyagok kellemes érzetűek, és rengeteg jó tulajdonságuk van:

(különösen a CoolMax márkanévvel jelzett termékek kiválóak ebből a szempontból). Egy pamut pólóban hegyre felfelé jól megizzad, az összes nedvesség a pamut jó nedvességtartó képessége miatt a ruhában marad. Majd lefelé megfagy a menetszéltől, mivel a nagyobb sebesség miatt a ruhájában levő víz gyorsabban párolog, így erősen hűti testét, különösen ha egy árnyékos erdőben gurul. Szélsőséges esetben meg is betegedhet. Ha sokat használja a ruházatot, érdemes ezüstszálas, vagy egyéb antibakteriális anyagból (pl.: X-Static) készültet vásárolni. Ezekben, a ruhákban tovább marad szalonképes.

A szélálló (ún. „windproof” vagy „windstopper”) anyagoknak is fontos szerepe van, különösen hűvösebb időben. Vásárláskor a szélállóságot úgy tudja kipróbálni, hogy szorosan az arca elé fogja a ruhát, és megpróbál rajta át lélegezni.

Nyári öltözködés

Nadrág

A rugalmas anyagból készült kerékpáros nadrág, különösen melyben szivacsos betét van, nagyon kényelmes viselet. A betétes kerékpáros nadrág nem pusztán egy többlet párnázatot nyújt, hanem eredményesen csökkenti az izzadtság és a súrlódás (pontosabban a kettő együttes) hatását. Vagyis a nyereg kevésbé dörzsöl. Az tény, hogy nem a legcsinosabb. Amennyiben nem szereti a testhezálló dolgokat, sok helyen lehet kapni olyan szabadidőnadrágot, melybe a kerékpáros betétet lehet bele gombolni, így egyaránt alkalmas kerékpározásra, és általános viseletre. Ezeknek, a nadrágoknak hátránya a testhezállókhoz képest, hogy tekerés közben anyaga csúszkál a combján (ellentétben a rugalmassal, ami hozzá tapad) így dörzsölheti, ami különösen az érzékeny bőrűeknél hosszabb távon gondot okozhat. És hiába a sok zseb, ha többet kerekezik, szinte semmit se tehet bele egy zsebkendőn és némi pénzen kívül, mert a különböző tárgyak a zsebekben hamar kényelmetlenné vállnak. Ha gyakran használja, érdemes antibakteriális betéttel készült nadrágot vásárolnia. A nadrágon praktikus, ha van legalább egy kis belső zseb, amibe a pénzét vagy a kulcsát el tudja rakni.

Mez, vagy póló

A kerékpáros mez egyik praktikuma a hátsó zseb. A kerékpározás jellemzően előredőlő testtartása miatt csak a hátán lehet tárgyakat tárolni. A három zseb praktikusabb, mint a kettő, és ha a középső zárható, az nagyon jó, mert biztonságban érezheted a telefonját és pénztárcáját.Jó, ha elöl végig zippzáros, mert akkor sisakban is le tudja venni. Az előredőlő testtartás másik következménye, hogy a kerékpáros ruházat háta hosszabb, hogy rendesen takarja a derekát. Egyébként kerékpározás közben nem a legszerencsésebb a lobogó ruházat. Na nem a légellenállás miatt, hanem alászáll a darázs, és az nem csak az aznapi tekerés élményét teheti tönkre.

Kesztyű

Nagyon fölöslegesnek tűnik, ugye? Lehet nélküle, de sokkal jobb vele. Nem csak azért, mert izzadt tenyere nem csúszkál a markolaton. Hanem mert jó esetben hátoldalán van egy izzadságtörlő betét. Ezen felül nem dörzsöli ki a tenyerét a kormány. Kiválasztásánál ügyeljen arra, hogy ne legyenek varrások azokon a részeken, ahol közvetlenül kapcsolat van a kormánnyal. A hátoldala legyen jól szellőző anyagból. Lehetőleg csak a kézfejét takarja, ne érjen fel a csuklójára, mert az nagyon meleg érzetet kelt. Legyen rajta izzadságtörlő, és némi párnázat a tenyérrészen.

Cipő

A kerékpáros cipő legfontosabb tulajdonsága a merev talp. Ez egyrészt a pedál nyomás elosztásában, másrészt a lábfej izmainak tehermentesítésében játszik szerepet. Ha sokat sétál kerékpáros cipőjében, akkor egy lágyabb talpú, túrázásra alkalmasabbat válasszon. Ha nem vásárol külön cipőt, igyekezzen merev talpút választani cipőiből. A cipő másik fontos tulajdonsága a jó tartást biztosító sarok, a megfelelő mozgást engedő, alacsony bokarész. Vásárlásakor fontos, hogy nagyon szorosan befűzve is kényelmes legyen.

Esőruha

Esőben nem marad száraz. De azért van lehetőség kevésbé átázni. A jó kerékpáros esőkabát nyaka zárt, végig zippzáros elöl (különben nem tudod sisakban felvenni), háta hosszú, hogy előredőlve is derekad alá érjen, alja gumival behúzható, hátán lehetőleg van zseb, van hónaljszellőzője (egy esőkabátban izzadni majdnem olyan jó, mint a szauna), jól beállítható a kapucnija. Anyaga lehetőleg szellőzik, ez is a szauna-érzés ellen hat. Kapucni helyett inkább a sisakra rögzíthető huzatot válassza, mert így a feje tud szellőzni. Nadrágnak semmiképpen ne legyen slicce elöl (ezen keresztül a kabátodról lecsorgó víz egyenesen a kerékpáros nadrág bélésébe folyik), lábszára jól beszűkíthető, hogy a lánckerékbe ne akadjon bele. Javasoljuk vékony, vízálló kamásli használatát, hogy ne tocsogjon a cipőében felgyülemlett tócsában. A kerékpáros poncsók, melyek kormánnyal együtt betakarják térdig, nagyon jók mindaddig, amíg nem halad gyorsan, vagy nem fúj a szél. Akkor megismeri "vitorla-funkciójukat", ami veszélyes is lehet. Egyébként megfelelő rögzítésük szinte lehetetlen, viseletük meglehetősen nehézkes. Nadrág és kamásli ezekhez is javasolt.

Átmeneti öltözködés

Nadrág

Minden igaz a nadrágra, amit a nyári nadrágokról fentebb olvashat. Hosszú nadrágot hordjon hűvösebb időben. Amikor már tényleg hűvös van, javasoljuk a szélálló térdvédő használatát. Sajátos a megjelenése, de igen hasznos, ha a nadrág talpallós, vagyis talpa alatt átvezetett pántja van. Ez egy többlet réteget ad a bokájának. A nadrág vastagságának kiválasztásakor vigyázzon arra, hogy a túl meleg nadrágban hamarabb megizzad, és lejtőn lefelé könnyebben meghűlhet. Jó megoldás lehet egy kerékpáros nadrág fölé felvett sportnadrág is. (pl. futónadrág). Betétes kerékpáros nadrág alá nem javasoljuk, hogy bármilyen ruhadarabot felvegyen, mert a betét jótékony hatását erősen csökkenti.

Felső

Az örök tanács itt is igaz: réteges öltözködés. A hosszú, lehetőleg szélálló mez mellett a szintén szélálló mellény a leghasznosabb ruhadarab. Melegen tartja a testét, de jobb a szellőzés a szabadon hagyott karjai miatt. Hő leadását is jobban tudja szabályozni. Hűvösebb időben különböző vastagságú felsőket vehet alá. Mindig vigyen magával még egy réteget!

Kesztyű

Hűvösebb időben hosszú ujjú kesztyűt, szélálló, vékony anyagból, melegebb időben ujjatlan, szellőző felsőrésszel ellátott kesztyűt javaslunk.

Cipő

Hűvösebb időben az egyik legérzékenyebb testrész a boka. Jellemzően a legkevesebb védelmet kapja, és a menetszélnek is legjobban ki van téve. Az első és legfontosabb kiegészítő a kamásli, ami egy cipőre húzható külső zokni, megfelelő kivágásokkal a talpon. Átmeneti időszakban vékony, szélálló darabot válasszon. Ez megakadályozza, hogy a szél átfújjon a cipőjén.Vásárláskor mindenképpen vigye el a cipőjét, és arra próbálja fel. Ha kevésnek bizonyul, vegyen vastagabb sportzoknit.

Téli öltözködés

Nadrág

A jó téli kerékpáros nadrág vastag, meleg anyagból készül, első része szélálló, hátul jól szellőző anyagból van. Ha nagyon hideg van, vehetsz alá vékony aláöltözetet, de ez a betét jótékony hatásait erősen csökkenti. Fontos itt is a ruha vastagságának megfelelő megválasztása.

Felső

Legjobb ruhák a szélálló ún. „windstopper” polár kabátok és mellények. Lényegesen jobban szellőznek, bármilyen „lélegző” esőkabátnál, de a szél nem fúj át rajtuk. Minél több a réteg, annál jobban tudja szabályozni hőleadását. Fontos a nagyon jó szellőzés, amit megfelelően tud menet közben szabályozni, ezért válasszon hónaljszellőzővel ellátott kabátot. Nagy előny a könnyen járó zipzárhúzó, ami kesztyűben is jól megfogható. Ha van a kabátjának mellső zsebe, amit használ is, célszerű a húzóját bezárni a zsebbe, mert egy óvatlan mozdulattal a kabát kinyitása helyett a telefonját veszítheti el.

Kesztyű

A téli kesztyű, vastag és mindenképpen szélálló. Hosszabb szárú, hogy a csuklóját is megfelelően védje. Ugyan nem kesztyű, de hasznos a fékkarra húzott vékony neoprén "cső", ami meggátolja, hogy a hideg fém kihűtse az ujjait.

Cipő

Vannak téli cipők, amik nagyon jól használhatóak. Jellemzően magasabb száruk jól védi a bokát, vastagok, szélállók. Ha nincs külön téli cipője, akkor mindenképpen hordjon vastag neoprén kamáslit. Ez megfelelően védi bokát, szélálló, szigeteli egész lábfejét. A hideg pedál szintén nagyon erősen hűtheti lábfejét, ezért vastag, hőszigetelő talpbetét, (esetleg parafából) igen hasznos lehet.