header logo

title high-feeding

Testünk a szénhidrátot közvetlenül folyékony glikogénné alakítja, amit elsősorban a májban és az izmokban tárol. Ezek a tartalékok szabályozzák a vércukorszintet. Egy átlagember tartalékai mintegy két óra, megfeszített izommunka fedezésére elegendőek. Amint a "raktár" kiürül, bekövetkezhet a szédülés, általános gyengeség, izomremegés, hidegrázás, vagy akár eszméletvesztés is. Ilyenkor akár le is lehet fordulni a nyeregből.

Amennyiben a terhelés nem olyan erős, illetve edzettségi szintje magasabb, a szervezet képes az eltárolt testzsírok nagyobb mértékű használatára. Mindenesetre alapszabály, hogy komolyabb kerékpározás alatt folyamatos szénhidrát és folyadékpótlás szükséges. Javasolt, hogy készletünk szénsavmentes ásványvízből, vagy jó minőségű izotóniás sportitalból (nem energia italból) és összetett szénhidrátból, például mézes gabonaszeletből, vagy banánból álljon.

A folyadék-bevitelre folyamatosan ügyeljünk, mert szomjúság érzet esetén testünk már dehidratált állapotba kerül. Kerékpározás előtt kerülje a nehezen emészthető ételeket. Tekerés alatt rendszeresen, lehetőleg azonos időközönként, kisebb mennyiségeket fogyasszon, ezzel elkerülhető a vércukor-szint veszélyes ingadozása. Lehetőleg a cukroknál összetettebb, könnyen lebontható szénhidrátokat fogyasszon, de az ételben legyen egy kis fehérje és zsír is, ugyanis a szénhidrátok lebontásához fehérjék és zsírok is szükségesek. Némi zsírosabb étel, különösen, ha a többitől eltérően nem édes, nagyon jót tesz, nem pusztán a változatosság kedvéért.

Alakítsa ki saját szükségleteihez mérten az időzítést és a mennyiséget. Egyen akkor is, ha nincs étvágya, keveset, rendszeresen, mert ez a legegészségesebb. Lehetőleg kerülje a csokoládét, mert a cukrot a szervezet kénytelen átalakítani, így megint csak a tekeréstől vesz el energiát. Tekerés után is étkezzen egészségesen!

Folyadékbevitel

Kerékpározás közben figyeljen a folyamatos folyadék bevitelre, mert a tekerés vizet is elvon a szervezetből. A kiszáradásnak nagyon súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Kisebb vízveszteségnél csak az erőnléte csappan meg. Figyeljen az előjelekre, ami a fejfájás és a szédülés. Elsősorban szénsavmentes vizet fogyasszon! Ne várja meg, amíg szomjas lesz, indulás után szinte azonnal kezdje el a vízpótlást. Mire szomjas lesz, addigra már szervezete jelentős mennyiségű vizet veszített. Ha igazán keményen teker, melegben, napon, akár óránként szüksége lehet egy nagy kulacs (7, 5 dl) vízre. Ha nagyobb távolságokat tesz meg, ne sajnáljon két kulacsot vinni magával. A többlet súly okozta veszteség össze se mérhető az állandó vízkeresésre fordított idővel. Nincs értelme „későbbre” tartalékolni a vizet, igyon mindig egy kicsit többet, mint gondolja. Itthon ritkán fordul elő, hogy egy órán belül nem talál vizet. Ne igyon egyszerre sokat, maximum 10 kicsi kortyot, de azt gyakran.

Kerülje a szénsavas italokat, melyek bár jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, azt nem a legszerencsésebb formában. Továbbá a szénsav okozta puffadás is komoly kellemetlenséget, okozhat. Ha hosszú útra indul, használja fel az ivást is némi kalóriabevitel-re. Nagyon hasznos és üdítő keverék a fél gyümölcslé, fél víz keverék. A különböző energia és ásványi anyag utánpótlást biztosító italok is hasznosak lehetnek. Nagyon fontos azonban, hogy ezek csak a feldolgozásukhoz szükséges vizet tartalmazzák. Tehát fogyasztásuk mellett a megfelelő vízmennyiségről is gondoskodni kell, különösen nagy nyári melegben.

Zsírégetés

Amennyiben a kerékpározással ez a cél, javasolt kisebb terheléssel, hosszabb távokat megtenni. A testzsírok lebontásához szükséges a szénhidrát, a fehérje és a folyadék is. Tehát hosszú kerékpározás alatt mindenképpen kell enni, még akkor is, ha a mérleggel és a centivel van. versenyben! Ha nem eszik, csak a glikogén készleteit fogyasztja, több testzsírt nem éget. A vércukorszint leesése pedig a fent leírt súlyos következményekkel járhat.