header logo

title servicing

Ha kerékpárja alapvető karbantartását rendszeresen elvégzi, hosszú ideig nem fogja cserbenhagyni. Érdemes rendszeresen rászánni pár percet az otthon is elvégezhető kisebb karbantartási munkálatokra, hogy útközben ne érjék kellemetlen meglepetések. Ezen kívül ajánlott évente átnézetni valamelyik szakszervizünkben, és elvégeztetni a nagyobb szerviz munkákat.

Olajozás

Ez a legegyszerűbb, de a legfontosabb. Nem csak a lánc kellemetlen csikorgását szüntetheti meg, de az élettartamát is nagymértékben megnövelheti. Könnyebb is tekerni, hiszen a kerékpár mechanikai ellenállásának jelentős részéért a láncfelelős. Praktikus megolajozni a váltó csuklópontjait, és a hátsó váltó terelőgörgőit is. Ezzel pontosabbá válik működése.

Lánc

A lánc karbantartásával sok dolga nincs az olajozáson kívül. Erre bármilyen kenőolajat használhat, a műszerolajtól a speciális lánckenőig. Időnként érdemes átmosni a láncot (láncmosóval vagy kefével, valamilyen zsíroldó anyaggal, vagy egyszerűen nagynyomású mosóval). A megnyúlt, vagy kopott lánc felgyorsítja a fogaskerekek kopását. Így amikor elszakad, az új lánc nem illeszkedik az elhasználódott fogaskerekekhez, és költséges hajtómű-csere az eredmény.

Fékpofa

Jól beállított fékpofával egy dolga van: ha elkopott, ki kell cserélni. A fékpofán jellemzően van egy jelzés, hogy meddig szabad használni. Ha idáig elkopott, akkor cserélje ki, mert ezután a fék felületére kerülő fém alkatrészek pillanatok alatt tönkreteszik a felnijét. Nem a fékpofa, hanem a felni élettartamát növelheti, ha rendszeresen, vagy legalábbis sáros kerékpározások után finom (P100-as) csiszolópapírral megtisztítja a fékpofa felületét. Ez eltávolítja a műanyagba ágyazódott port és apró kavicsokat, amik a felnit erősen koptatják.

Váltó

Jól beállított váltó csuklópontjait érdemes időnként beolajozni. Elsősorban új kerékpároknál a bovdenek kezdeti nyúlása miatt a váltó elállítódhat. Ezért is javasoljuk a kötelező szervizek betartását, mert az első alkalommal szakember újra beállítja a váltót. A váltó pontosságát nem csak a váltó, hanem a lánc olajozása is befolyásolja!

Kerék

Ha nem ütközik erősen valaminek, a kerekének nem történhet baja. Az első időszakban a küllők és a kerék összerendeződik, így kis mértékben meglazul, esetleg kisebb „nyolcas” keletkezik. Ezt az első kötelező szerviz alkalmával kijavítják. Hosszabb távon egy apró karbantartást javasolunk: a fékek által dörzsölt felület időnkénti megtisztítását. Ez a fékek hatásfokát is javítja, és növeli a felni élettartamát, mert eltávolítja az alumíniumba beágyazódott szemcséket. Erre a célra bármilyen rongy alkalmas. Figyeljen oda, hogy a fékek hosszú távon elkoptatják a felni oldalát. Ha van rajta kopásjelző csík, akkor látja, hogy mikor kell új felnit vásárolnia, és lecserélnie. Ha nincs, akkor kérje a Nopeus szakszerviz tanácsát. Ez akkor időszerű, mikor már ujjával tapintva érzi, hogy a felni oldalfala homorú.

Gumi

Csak a megfelelő keréknyomást kell biztosítania. A gumira rá van írva az a nyomástartomány, amiben használható. A kisebb nyomás kényelmesebb, nagyobbal jobban gurul a kerékpár. Ha mintázata lekopik, ki kell cserélni.

Defekt

A leggyakoribb meghibásodás, ezért mindig legyen önnél gumileszedő, pótbelső vagy gumijavító készlet, és pumpa. Ha a gumit leszerelte, mindenképpen ellenőrizze, hogy a gumiban nem maradt-e benne a defektet okozó tárgy. Különben ismét defektje lesz, amint felfújja az új belsőt.