header logo

title equipment

Sisak

Nagyon fontos felszerelés. A leggyakoribb és legjelentősebb sérülés, a fejsérülés. Ez ellen véd a sisak. Kiválasztásánál a színen és a megjelenésen kívül érdemes odafigyelni néhány fontos részletre: Megfelelő méretű legyen: pántjait be lehessen úgy állítani, hogy megfelelően szilárdan üljön a fején, de ne szorítson. Ezt úgy lehet ellenőrizni, hogy a becsatolt sisak elejét, illetve hátulját felnyomva nem csúszhat le a fejéről. Javasoljuk azokat a sisakokat, melyeket belső pánttal a fej méretére lehet állítani.

Nagyon fontos a jó szellőzés! Egy sisak jellemzően nem a legkényelmesebb nyári viselet, de jó szellőzéssel nagymértékben javítható a komfort érzet. A nagyméretű első szellőzőnyílások ezért fontosak. Amennyiben van bogarak ellen háló rajta, az hasznos, mert igen kellemetlen útitárs egy darázs. Különösen a sisakja alatt.

Szemüveg

Kerékpározáskor a szemüveg szerepe elsődlegesen nem a nap elleni védelem, hanem a szemsérülések elkerülése. Távol tartja az útról felverődő port, védelmet nyújt a kavicsok és a repülő bogarak ellen. Javasoljuk a teljesen átlátszó, illetve cserélhető lencsés típusokat. Alkonyatkor különösen veszélyes a sötétített lencse, mert „segítségével” már akkor sem látsz semmit, amikor szabad szemmel még jól tudna tájékozódni. És ugyebár a bogarak is ezt a napszakot kedvelik a legjobban.

Egyéb védőfelszerelés

Térd és könyökvédőt elsősorban kis gyermekeknek javasolunk. Ha lehetséges, inkább válasszon olyan terepet, melyen még teljes mértékben uralja kerékpárját, mintsem hogy védőfelszerelésre bízza testi épségét. Amennyiben mégis rendszeresen merészkedik olyan helyekre, melyek megkövetelik a védőfelszerelést, kérjen tanácsot Nopeus kereskedődtől!

Világítás

Látni és látszani! Semmi sem pótolja a megfelelő világítást. Hogy látható legyen, elől-hátul a villogó fehér, illetve a piros fény a legjobb. Ha látni akar, akkor pénztárcájának, valamint az alkonyati-esti kerékpározásai számának megfelelően válasszon világítást. Javasoljuk a korszerű, LED fényforrással készült lámpát. Ezek kiváló fényerejükkel, alacsony fogyasztásukkal (és ezért egy töltéssel hosszú működési idővel), valamint nagy megbízhatóságukkal nagyon jók kerékpározáshoz, és jellemzően áruk se haladja meg jelentősen a hagyományos lámpákat. Ha kifejezetten sokat kerékpározik sötétben, akkor egy sisakra szerelhető lámpa jó szolgálatot tesz. Különösen a hagyományos, kormányra szerelt világítás kiegészítőjeként. Környezetünk védelmében használjon tölthető elemet, és ne feledkezzen meg a tartalékról!

Pedál

Alapvetően két típusát lehet megkülönböztetni: Automata, és hagyományos.

Az automata pedálok lényege, hogy a különlegesen kialakított kerékpáros cipő talpán elhelyezett fém „stopli” beakad a pedálba, a sí kötésekhez hasonló módon. Ezt a rögzítést a cipő elfordításával lehet oldani. Lehetővé teszi a pedál lefelé taposása mellett a pedál húzását, így megnöveli a kifejthető erőt és teljesítményt. Emellett biztosabb, stabilabb kapcsolatot hoz létre a kerékpáros és kerékpárja között. Gyakorlott kerékpárosoknak ajánljuk, akik sokat tekernek. Ha úgy döntesz, hogy elkezdi használni, mindenképpen hagyjon magának elegendő időt a gyakorlásra, különben veszélyes lehet, különösen forgalomban! Általános, hobbi használatra javasoljuk a hagyományos pedálokat. Két különleges változatukat érdemes megismerni: az ún. „platform” széles, nagyon biztonságos pedálok, melyeket elsősorban a "dirt" és "DH" kerékpárokon alkalmaznak. Másik típus a komfort pedálok, csúszásgátló gumi betétekkel, melyeket elsősorban túrakerékpárokon alkalmaznak.