header logo

title medical-problems

A kerékpározás közben felmerülő egészségügyi problémák három kategóriába eshetnek:

Derék

A derékfájás fő okai:

Túl magasra állított nyereg

A csípő billegésén keresztül a gerinc folyamatos oldal irányú hajlítgatását eredményezi, ami fokozottan igénybe veszi a hátizmokat. Ennek a végeredménye lehet derékfájás.

Kompenzálható azonban a nyeregmagasság ellenőrzésével.

Rövid nyereg-kormány távolság

Ebben az esetben a gerinc kerékpározás közben meggörbül, ami folyamatos indokolatlan terhelést jelent a hátizmokra, aminek eredménye a fájdalommal járó izomgörcs.

Megoldási javaslat: Nyereg hátratolása. Ha nem vezet eredményre, akkor állítsa vissza az eredeti állapotot, és cserélje ki a kormányfejet hosszabbra (stucnit).

Hátrabillenő nyereg

Ritka eset, de lehetséges ok. A hátrabillenő nyereg hátrafelé billenti a medencét, amit a hát nagyobb görbülettel ellensúlyoz. Nagyon fontos, hogy itt nem az abszolút mértékben hátrabillenő nyeregről beszélünk, hanem arról, hogy Önnek természetes beállításához képest billen hátra a nyereg.

Ebben az esetben kismértékben billentse előre a nyerget.

Eltérő lábhossz

Ez meglepő, és sokkal gyakoribb, mint gondolná. Ha nem tudja megszüntetni a derékfájást, ami egyértelműen a kerékpározáshoz kapcsolódik (hiszen kiváltó oka lehet például egy rossz irodai szék is) akkor mindenképpen keressen fel egy ortopéd szakorvost és/vagy sportorvost, és kérjen tanácsot, miközben megemlíti ezt a lehetséges okot. Már egy centiméter különbség is okozhat problémát, amit mindennapi életvitele során soha nem vesz észre.

Ha ez az eset áll elő, a cipővel és/vagy a nyereg nem középpontos elhelyezésével kisebb mértékben kompenzálható.

Nyak, váll, hát

Nagy magasságkülönbség a nyereg és az alacsony kormány között

Az indokolatlanul meggörbült hát miatt a nyaknak is jobban kell görbülnie, hogy a szeme előre nézzen.

Megoldási javaslatok:

Túl széles kormány

Jellemzően lapockafájdalmakhoz vezethet

Térd

Magasra állított nyereg

A túl magasra állított nyereg tekerés közben a térd oldal irányú kilendülését eredményezi a felső holtponton. Ez nyíróerőt hoz létre a térdben, ami pedig csak és kizárólag nyomóerő elviselésére lett "tervezve”. A túl alacsony nyereg a comb izmainak nagyobb terhelését okozza, ezzel görcsösebb izommunkát eredményez. A megfeszült izom pedig eltéríti természetes helyzetéből a térdet. A ki-be libegő térd lehet azonban egy rossz szokás, adódhat nem megfelelő kerékpározási stílusból is. Érdemes odafigyelni rá!

Előre állított nyereg

Hasonló hatású, mint a túl alacsony.

Lábfej pozíciója a pedálon

Amennyiben a lábfej nem természetes tartású a pedálon (kifelé vagy befelé fordul), kerékpározás közben folyamatosan „csavarja” a térdet. A lábat úgy helyezze a pedálra, hogy a nagylábujj párnázata legyen pontosan a pedál tengelye fölött, és alaphelyzetben merőleges legyen a pedálra. Amennyiben természetes lábfejtartása erősen kifelé vagy befelé forduló, akkor természetesen ezt kismértékben követnie kell kerékpározás közben is.

Térd tartás

Az ember természetes testfelépítése miatt a térd, a lábfej és a csípő közötti képzeletbeli egyenes vonalon kívül esik. Ez különösen kerékpározásnál többletterhelést jelent a térdre. Ennek elkerülésre a térdet tekerés közben kissé beljebb kell tartani. Ökölszabály szerint térdkalács közepe ránézésre a nagylábujj fölött legyen. Fontos, hogy tekerés közben térde ne lendüljön kifelé vagy befelé, végig maradjon egy síkban.

Megoldás:

Ellenőrizze a lábfejének tartását és pozícióját. Tekerés közben figyelje, hogy a térde nem lendül-e oldalirányba a felső holtponton. Ha igen, eressze lejjebb a nyerget 1-2 mm-rel. Ha nem vezet eredményre, akkor próbáljon meg változtatni a tekerési stílusán.

Lábfej

Achilles és vádli fájás

Lábfej túl elől van a pedálon, ezért nagyobb terhelés éri a boka körüli izmokat. Nyereg túl alacsonyan van, ezért a bokája a pedál alsó holtpontjában túlságosan alulra kerül, a lábfej kénytelen visszahajolni.

Megoldás:

Égő érzés a talpon, lábfejzsibbadás

Jellemző oka, hogy a pedál nyomása nem elég nagy területen oszlik el a talpán, vagy túl szorosra fűzi a cipőjét.

Megoldás:

Merevebb talpú cipő.

A jó kerékpáros cipő talpa nem, vagy minimális mértékben hajlik. Ha nem használ automata pedált, akkor egy széles, nagy felületű ún. „platformpedál” lehet a segítség, vagy talpához készíttetett, merev ortopédiai betét használata. Ha kerékpáros cipője van, akkor a talpbetét cseréjével próbálkozhat.

Kar, csukló és kézfej

Csuklófájdalom

Legjellemzőbb oka, ha az alkarhoz képest a csukló rossz szöget zár be. (túlságosan föl, vagy lehajlik) Ez egyrészt jelentős többlet izomterhelés, másrészt az út egyenetlenségeiből adódó ütések is igénybe veszik az ízületet. Másik ok, ha a nagy nyereg kormánytávolság miatt a testsúlyát túlságosan a karjára terheli.

Megoldás:

Alkarfájdalom

Ennek oka a kézfej fáradása. Mivel a kézfejet mozgató izmok javarészt az alkarban találhatók, itt érzi, ha fárad a kézfeje. Leggyorsabban akkor fárad el, ha sokáig fogja egy helyen a kormányt.

Megoldás:

Ülep

Kerékpározás után sokan panaszkodnak a nyeregre. Valószínűleg nem alaptalanul. Azért azt is figyelembe kell venni, hogy a nyerget is szokni kell, továbbá a nyereg is alakul önhöz idővel.

Megoldás: